dissabte, 23 de febrer del 2013

Les monedes dels quatre països

A Eslovènia i a Austria la moneda és l'euro.

A Hongria, la moneda és el flori hungarès. El fòrint (de l'hongarès forint) és la moneda d'Hongria. El codi ISO 4217 és HUF i l'abreviació Ft. 1 €= 251.802 HUF, 1 HUF = 0.00397138 €. El nom del fòrint prové de la ciutat de Florència, on des del 1252 s'encunyava una moneda d'or anomenada fiorino d'oro. A Hongria, sota el regnat de Carles Robert, des del 1325 també s'hi utilitzava una moneda d'or, el florentinus (més endavant anomenat forint), i molts països en van seguir l'exemple (vegeu Florí pel que fa a aquesta moneda d'ús arreu d'Europa). Entre el 1857 i el 1892, forint és com se'n deia en hongarès de la moneda de l'Imperi Austrohongarès, coneguda en alemany com a Gulden o Florin, que estava subdividida en 100 krajczár (o Kreuzer). Aquesta relació amb els florins fa que la moneda hongaresa també s'anomeni habitualment florí hongarès.

La kuna (codi ISO 4217: HRK) és la moneda nacional de Croàcia. Se subdivideix en 100 lipa. Des de l'any 2004 té un canvi fix respecte a l'euro: 1 EUR = 7,4 HRK.
La paraula croata kuna fa referència a l'animal conegut com a mart o marta, mentre que lipa és el nom que els croats donen al tell. Tot i que ho pugui fer pensar, doncs, no té cap mena de relació amb les diverses monedes anomenades "koruna" ("corona"); el nom es va agafar perquè al·ludeix a l'ús de les pells de mart com a unitats de canvi en el comerç medieval.

En principi, estarem 3 dies a Croàcia i un dia a Hongria.