dissabte, 23 de febrer del 2013

Quadern de viatge. Dia 10 de juliol de 2013

Esmorzar a l'Hotel de Maribord. A continuació, sortida cap a Ptuj, la ciutat més antiga d'Eslovènia.

Història i llocs d'interès de Ptuj. Ptuj és la ciutat més antiga d'Eslovènia. Existeix evidència que l'àrea va ser habitada des de l' Edat de Pedra. A finals de la Edat del Ferro, va ser colonitzada pels celtes . Al segle 1 aC, l'assentament estava controlat per l'antiga Roma . En el 69 dC, Vespasia va ser triat emperador per les legions del Danubi a Ptuj, i el primer esment escrit de la ciutat de Ptuj és del mateix any. La ciutat de Poetovio va ser el campament base de l' Legio XIII Gemina en Pannonia . El nom es va originar en els temps de l'emperador Trajà , que va concedir l'estatus de ciutat assentament i la va cridar Colònia Ulpia Traiana Poetovio a 103. La ciutat tenia 40.000 habitants, fins que va ser saquejada pels hunos en 450.
Al 570 la ciutat va ser ocupada per ávars  i les tribus eslaves . Ptuj es va convertir en part del Imperi Franc després de la caiguda de l'estat Avar a la fi del segle vuitè. Entre 840 i 874 que pertanyia al eslau del Principat de Balató d' Pribina i Kocelj . Entre 874 i 890 Ptuj poc a poc va caure sota la influència de l'arquebisbat de Salzburg aprovant-se els drets de la ciutat  el 1376 va començar una fase d'expansió econòmica per a l'assentament. Com Pettau, es va incorporar al ducat d'Estíria el 1555.
 
Ptuj (Pettau en alemany) era un camp de batalla durant la de l'imperi otomà (turc) a Europa i va patir incendis el 1684, 1705, 1710 i 1744. 

Segons el 1910 cens austrohongarès, el 86% de la població del nucli antic de Pettau era de parla alemanya, mentre que la població de les aldees del voltant predominantment parlava eslovè . Després del col·lapse de Àustria-Hongria a finals de la Primera Guerra Mundial , Pettau es va incloure en l'efímera República d'Àustria alemanya , però després de la intervenció militar del general eslovè Rudolf Maister , tot el territori de la Baixa Estíria es va incloure al Estat dels Eslovens, Croats i Serbis ( Iugoslàvia ). Durant el període d'entreguerres , el nombre i el percentatge dels que s'identifiquen com els alemanys a la ciutat, que va passar a anomenar-Ptuj, disminuir ràpidament, encara que relativament forta l'etnia alemana minoritaria es va mantenir.
Després de la invasió de Iugoslàvia a l'abril de 1941, Ptuj va ser ocupada per l'Alemanya nazi . Des de 1941 a 1944 la població eslovena de la ciutat van ser desposseïts i expulsats. Les seves cases van ser ocupades pels altaveus alemanys del Tirol del Sud i el Comtat de Gottschee , que havien estat desallotjats, segons un acord entre Adolf Hitler i Benito Mussolini . Aquests immigrants alemanys, juntament amb l'alemany natiu Pettauer , van ser expulsats de Àustria el 1945, i molts més tard es van establir a Amèrica del Nord .

Des de 1945 Ptuj ha estat poblada gairebé íntegrament per els eslovens .

Llocs d'interès de Ptuj: Ptuj Castle, Església de Sant Jordi, Mali Grad Castell, Ptuj rotovž, Monestir dominicà, Orfeu monument, Monestir franciscà, Zgornji Dvor, Església de Sant Oswald

Sortirem de Ptuj, per a continuació, anar fins a Zagreb, per agafar el vol a les 20h.