dissabte, 23 de febrer del 2013

Quadern de viatge. Dia 4 de juliol de 2013

Esmorzar a l'hotel a les 8h del matí, per sortir cap a la ciutat de Pula.

Pula (en italià Pola, en eslovè Pulj) és la ciutat principal d'Ístria, a Croàcia, i està situada a l'extrem sud d'aquesta península, a l'interior d'un port natural. La població, el 2005, era de 62.080 habitants, dels quals un 71,65% eren d'origen croat, amb una minoria italiana de vora el 5%, reflex de quan la ciutat era poblada majoritàriament per italians de llengua vèneta.

La contrada de Pula és coneguda pel seu clima temperat, per la mar encalmada i per la seva bellesa natural. A la ciutat hi tenen una llarga tradició la producció de vi, la pesca, la construcció naval i el turisme. Pula és el centre administratiu d'Ístria des del temps dels romans, tot i que actualment la capital del comtat croat d'Ístria és la ciutat de Pazin (Pisino en italià).


El monument principal de la ciutat és l'amfiteatre de Vespasià, popularment anomenat l'Arena. Altres restes romanes destacades són l'arc dels Sergis i el temple de Roma i August. Els carrers estrets de la part antiga contenen també diversos edificis medievals i renaixentistes.

I parlant d'una mica d'història moderna, de Pila, el 1943 fou ocupada pels alemanys però reconquerida pels iugoslaus el 1945. Ístria es va dividir en una zona concedida a Iugoslàvia i la zona de Trieste dividida en zona A i zona B (Territori lliure de Trieste) que de fet va quedar sota administració italiana des el 1954 al dissoldre's el govern del territori. Tres-cents mil italians van haver d'evacuar el territori. Els fets mes dramàtics es van produir a Pola, assignada a Iugoslàvia, i evacuada per 28000 dels seus 32000 habitants alguns dels quals es van emportar fins i tots els taüts amb les restes dels seus ancestres. La regió fou poblada sobretot amb croats i eslovens. La ciutat va agafar el nom de Pula.

Inclosa dins la República de Croàcia de la federació iugoslava, la va conservar el 1991 en esdevenir independent.

A continuación, anirem cap a la ciutat de Rovinj, on, ens banyarem a les aigües blau turquesa del Mediterrani Croat.

Rovinj (en italià: Rovigno, en istriot: Ruvèigno o Ruveîgno) és una ciutat al sud-oest d'Istria, Croàcia. Està situada en una costa accidentada i liderada per les roques i illots al sud del Canal de Lim, entre Poreč i Pula. En línia recta és a aproximadament 105 km de Venècia, 65 km de Trieste, 125 de Marina di Ravenna i 155 des del port d'Ancona. El centre té orígens pre-romans. Va ser durant segles una de les més importants ciutats d'Istria, part de la Sereníssima República de Venècia. Després de la caiguda d'aquesta última i del període napoleònic, va passar a mans de l'Imperi Austrohongarès, que la va mantenir fins al final de la Primera Guerra Mundial. Pertanyia a Itàlia fins al Tractat de París (1947), quan va ser cedida a la República Federal Socialista de Iugoslàvia. La ciutat de Rovinj està dividida en 2 assentaments (Naselje): Rovinj (Rovinj) i Rovinjsko (Rovinjsko Selo)

Finalment, tornada a l'hotel de Opatija i allotjament.