dissabte, 23 de febrer del 2013

Quadern de viatge. Dia 5 de juliol de 2013

Esmorzar a l'hotel. A continuació, sortida de Croàcia cap a Eslovènia.

Ens pararem per visitar les coves Skocjan. L'entrada és injcluida al preu.

Les coves de Škocjan son l'únic monument d'Eslovènia i la regió del Carso Clàssic a la llista de llocs de patrimoni natural i cultural del món de la UNESCO . Per tant, mantenir una posició important entre els monuments naturals del món. A més de les nostres coves, només aquells en l'àrea de la frontera entre Hongria i Eslovàquia (Aggtelek i Karst Karst eslovac), Coves de Mammoth i les Cavernes de Carlsbad als EUA han rebut el mateix honor. Altres coves s'han introduït com monuments culturals (per exemple Altamira a Espanya i els llocs prehistòrics i pintures rupestres de la vall del Vézère a França).

L'entrada en si és important des de diferents perspectives: el més important, que les coves de Škocjan han guanyat reconeixement en tot el món i que l'Estat s'ha compromès a fer tot el que estigui al seu abast per conservar i protegir aquest paratge natural excepcional.
Les coves de Škocjan són un fenomen natural únic, la creació del riu Reka. El riu Reka sorgeix de sota de l'altiplà Snežnik i flueix a uns quilòmetres 55 a la superfície. Després d'assolir el Karst, que és la superfície de la pedra calcària, el riu no només aprofundeix la seva llera a través de l'erosió, però també per mitjà de la corrosió - es dissol la pedra calcària. A la primera part del seu curs en la pedra calcària, la Reka encara flueix a la superfície, al llarg d'un barranc d'aproximadament quatre quilòmetres de llarg, que acaba amb una magnífica muralla, on desapareix sota terra. El riu Reka cec vall és el més gran d'Eslovènia. En el passat llunyà, probablement en el Plistocè Inferior, és a dir uns pocs centenars de milers d'anys, el sostre de la cova es va esfondrar a uns 200 metres dels embornals, i com a resultat, el col · lapse dolines Velika dolina (fins a 165 metres de profunditat) i Mala dolina (120 metres) van ser creats, separats per un pont natural, un romanent del sostre de la cova original. Per sobre de les coves, entre la paret sobre la pica i les parets de Mala dolina, hi ha el poble de Škocjan. Prop de les cases, hi ha una altra entrada del metro, de noranta metres de profunditat abisme anomenat Okroglica, que acaba just a sobre del metre riu Reka.
A la part inferior de Velika dolina, el riu Reka finalment desapareix sota terra i reapareix de nou 34 quilòmetres de distància a les aigües del riu Timava, no lluny de la costa adriàtica. Part de les Coves Škocjan en què els fluxos del riu Reka, a saber, la jama Šumeča (la Cova Mormolant), és a 3,5 quilòmetres de llarg, entre 10 i 60 metres d'ample i més de 100 metres d'altura sota terra. La durada de tots els passadissos de la cova és de uns 6 quilòmetres, mentre que la diferència vertical entre el més alt ingrés (Okroglica abisme) i el punt més baix assolit en les coves per l'home, que és el sifó, és de 205 metres. En alguns llocs, la gola s'estén en cambres subterrànies. La més gran, la Cambra de Martel, és de 308 metres de llarg, 89 metres d'ample de mitjana (arribant a un màxim de 123 metres) i alt 106 metres, amb el punt més alt del sostre a 146 metres per sobre del llit Reka River (drôle de 1997 ). La secció transversal més gran fa 12.000 metres quadrats, la qual cosa dóna aquesta càmera un volum de 2,2 milions de metres cúbics.

Posteriorment, farem camí fins a Lbujliana, on ens allotjarem a l'hotel i visitarem la ciutat.