dissabte, 23 de febrer del 2013

Quadern de viatge. Dia 2 de juliol de 2013.

Al matí visitarem Zagreb, per a la tarda anar al Parc Natural de Pletvice, on farem una caminada de 4h, i on dormirem dins el Parc.

Zagreb és la capital i la ciutat més gran de Croàcia i l'única amb una àrea metropolitana de més d'un milió de Samobor, Velika Gorica i Zaprešić. La població oficial només de la ciutat ha passat de 779.145 persones el 2001 a 973.667 el 2005. Això s'explica per la gran quantitat de gent que prové de les zones rurals. Només durant el 2005, Zagreb rebé cap a 80.000 nous residents.
persones. 1.088.841 viuen a l'àrea metropolitana de Zagreb, que inclou altres ciutats més petites com
La majoria dels seus ciutadans són croats (91,94%), segons el cens de 2001. El mateix cens té una població de 40.066 residents que pertanyen a minories ètniques. Les minories ètniques i la seva composició es distribueixen de la següent manera: 18.811 serbis (2.41%), 6.204 bosnians (0.80%), 3.389 albanesos (0.43%), 3.225 eslovens (0.41%), 1.946 gitanos (0.25%), 1.131 montenegrins (0.17%), 1.315 macedonis (0.17%), entre altres minories ètniques menors.

Aquí està la nostra guia d'alguns dels llocs que cal veure superiors a Zagreb.
 
Trg Bana Jelacica / Ban Jelačić Square
En fer turisme a Zagreb, és una bona idea al cap aquí en primer lloc. Sent la principal plaça de la ciutat, des d'aquí es troben a poca distància de totes les atraccions principals. (D'altra banda, l'oficina de turisme principal és en el no. 11 a la plaça! Entra aquí per recollir fullets útils, fullets i mapes.)
Enmig de la plaça, és clar, veure l'estàtua de Ban Jelačić si mateix. Josip Jelačić és un heroi croat ( prohibició significa viceory ) que va derrotar als hongaresos en un aixecament el 1848. La seva estàtua va ser erigida en 1866 (de fet, cap al nord cap a Hongria), però es va retirar el 1947 després que Iugoslàvia es va reformar després de la Segona Guerra Mundial. (Va ser eliminat per la seva importància per Croàcia - Iugoslàvia no era un país per permetre que el nacionalisme individu dels seus repúbliques.) L'estàtua va ser col · locada de nou a la plaça el 1990 just abans de la desintegració de Iugoslàvia - que ara, però, s'enfronta a l'altra manera.
Mentre que a la plaça, fer fer una ullada als bonics edificis per tot arreu. També hi ha una gran quantitat de cafès a la plaça - prendre seient, demani un cafè (o cervesa) i veure el món passar a la plaça de vianants.
També veurà una petita font a la plaça - aquesta és Mandusevac Fountain, que està en una posició lleugerament diferent a la seva posició original. La font original es va utilitzar a partir d'aigües Medvescak rierol, que corria des de la muntanya de Medvednica.
Catedral de Zagreb
Catedral de Zagreb Quan s'enfronta al nord de la plaça, prendre el carrer més a la dreta i puja el carrer per veure els dos neo-gòtiques torres de la catedral. Encara que les parts de la data de la catedral del segle 13 (i després), va ser molt danyada en un terratrèmol el 1880. La major part de l'estructura, incloent les seves torres, data de finals del segle 19th/early 20. Dins de la catedral hi ha la tomba del cardenal Stepinac (qui va ser arquebisbe de Zagreb 1937-1960), que conté una escultura de l'escultor més famós de Croàcia, Ivan Mestrovic. El barroc Palau dels Arquebisbes " s'adjunta a la catedral.
 
Mercat Dolac prop de la catedral hi ha el mercat principal de Zagreb - Dolac el colorit. Definitivament val la pena una visita per veure tots els llocs i venedors en acció! Va a trobar molts productes alimentaris (sobretot fruites i verdures) a la venda, encara que hi haurà també alguns articles d'artesania i altres petits trossos i peces que s'ofereixen. Vostè també pot tenir una menjar barat en un dels quioscos de menjar ràpid prop.

Kamenita vrata / Stone Gate
Passeig per Tkalciceva Ulica cap a la ciutat alta i s'arriba a una de les portes de la ciutat només sobreviuen original des del segle 13. Aquesta porta, i la seva pintura de la Mare de Déu, miraculosament van escapar del gran incendi de 1731 i per això és un lloc de peregrinació. (Com es pot veure pel nombre d'espelmes enceses deixat aquí.)
 
St Marks ChurchEsglésia Crkva Svetog Marka / Sant Marc,
un dels monuments més famosos de Zagreb, sinó en la totalitat de Croàcia, és l'Església de Sant Marc, amb el seu bell sostre de rajoles amb l'escut d'armes de Croàcia, Dalmàcia i Eslavònia. L'església va ser construïda al segle 13 i en l'interior hi ha obres d'Ivan Mestrovic.
 
Església de Sant Marc (i el Sabor a la dreta)
A la mateixa plaça que l'Església de Sant Marc (que és Markov trg / Square Mark 's) també es troba el Sabor, un edifici que va ser construït al segle 20 i que és la seu del parlament Croatain avui. ( Sabor significa parlament ).
Al costat oest de la mateixa plaça també es troba el Dvori Banski (el que significa Ban o Palau de Viceory ) i és avui el Palau Presidencial.
 
Kula Lotrscak / Torre Lotrscak, construïda al segle 13.
 
 
A la tarda visitarem el Parc Nacional de Zumbarak.